Ställverksbyggen och en ny generation

Höga krav och nya ansikten i företaget

Mellan 1985 och 1995 tog Anundsjö Bygg klivet in i en ny tid. Projekten blev större, kraven högre – inte minst när företaget började arbeta med ställverksbyggen. Det här var uppdrag som krävde en ny nivå av noggrannhet, kvalitet och dokumentation. I ställverksprojekten kombinerades snickeri- och maskinarbete i ett och samma flöde, vilket ställde höga krav på både planering och genomförande.

Tidningsartikel - Anundsjö Byggnads gör storjobb åt SJ.
Människor och maskiner arbetar på ett ställverksjobb.

En av de mest omtalade händelserna från den här tiden är när ”gubbarna” – som de kallades med värme – lämnade sitt allra första anbud på ett ställverksjobb: omformarstationen i Yttersel. Anbudet, på närmare 20 miljoner kronor, skrevs för hand på ett enkelt A4-ark. Ryktet säger att det handskrivna pappret idag sitter inramat på ABB:s huvudkontor i Västerås – som en påminnelse om hur ett genuint hantverk och sunt förnuft kan konkurrera med vilket storbolag som helst. Jobbet fick vi – såklart.

Sören på byggarbetsplatsen.

Sören

Gösta på kontoret.

Gösta

Villy på kontoret.

Villy

Samtidigt fortsatte maskinparken att växa. Nya grävmaskiner, lastare och specialmaskiner investerades i för att möta den ökande efterfrågan på väg- och markarbeten. Vägarbetena blev ett allt viktigare ben i verksamheten och bidrog till att bredda företagets kompetens ytterligare.

Människor och maskiner som arbetar.
Grävmaskin arbetar i snön.

Det var också under den här tiden som nästa generation började synas allt mer i verksamheten. Patrik och Johnny tog större ansvar, medan de yngre – Magnus och Malin, då runt 14 år, och Mathias bara 9 – smög omkring på byggena med nyfikenhet och vilja. Arvet levde vidare, och framtiden fanns redan på plats.

Magnus och Jonny står tillsammans.

Magnus och Johnny



Föregående
Föregående

Ett företag i förändring